Dags att snacka med tomten

Det är lite bistert ute och det lär bli ännu värre, men nu har ni äntligen nåt att lägga i säcken under granen till jul.

Kolla in Velocitek Prostart – den kan man ju inte vara utan! Den ger kurs och fart och tid och avstånd till linjen innan start. Kanske inte helt OK med reglerna ännu, men absolut en måstepryl. Dags att snacka med Tomten! 

Velocitek Prostart, kurs och fart och tid och avstånd till linjen innan start, foto www.velocitek.com

Kolla in mera på Velocitek och APS blogg. Jag gillar särskilt den där sekvensen när han riggar Prostart på cykeln.

Om Tomten vägrar så kostar den $600, och dollarn är extra billig just nu …..

10 kommentarer tillDags att snacka med tomten

 • Pelle Lindell

  Det är en bra pryl men bara för att vara övertydlig: Den är INTE tillåten på kappsegling enligt vår klassregel.

  Pelle Lindell
  Ordförande i 606-förbundets tekniska kommitté

 • wm

  Hej,

  Bra med tydligheten, vi skall inte slarva bort en bra klass.
  Men håll med om att den är cool. BTW hur går snacket på förbundet? För femton år sedan var det förbjudet med digitalkompasser, som idag syns i nästan varenda klass. Idag har ju var och varannan mobiltelefon GPS med ”appar” som kan vara likvärdiga med den här prylen.
  Inte för att jag tror att man behöver en, men vad är kriteriet för att kunna acceptera en GPS ombord?
  /Mats

 • Pelle Nihlmark

  Mobiltfn med sådana funktioner är inte heller tillåtet enligt klassregeln. I Gävle -07 hade vi specialregler i SF har jag för mig att man fick ha med mobilen ut, men bara använda den i nödfall (speciellt anvisat nr till räddn.båten). I Oxelösund var det en båt som hade med sig GPS ut på banan och fick disk för det.

  Man kan förstås träna med sådana där mackapärer och bli bättre på att bedöma hur nära linjen man är, hur snabbt man accar osv. men skulle seglingen vinna på att de var tillåtna på race? Jag vet inte. Blir inte seglingen mer och mer ett dataspel då? Och mindre personliga/fysiska färdigheter?

 • Johan SWE-349

  Det är klart att en sådan där makapär skulle hjälpa till att göra bättre starter. Timingen på linjen är ju A och O för en bra start.
  Men…
  Avståndet till linjen är en sak, tiden en annan. Och dessutom så tar inte makapären hänsyn till andra båtar, möjlighet till att accelerera etc, dvs hantveket som man måste kunna. Ska man få ut max i starten så gäller det att man inser att den bara är en i mängden av inputdata som man kan behöva för att göra en bra start.

  Jag skulle vilja ha en sådan! Fast då får jag börja segla en annan klass.

 • Simon SWE869

  Det är bara en tidsfråga, eller snarast en prisfråga, innan GPS-baserade instrument blir tillåtna även i 606. När elektroniska kompasser blev accepterade sattes på sätt och vis ribban för framtiden. För egen del tycker jag att det är olyckligt att GPS är förbjudet. Om man seglar LYS/SRS på naturstig så är en liten hand GPS klart att föredra framför papperskort i en 606. Men klassreglerna gäller om inget annat sägs i seglingsföreskrifterna, och något sådant har jag ännu inte sett.

 • Pelle Lindell

  Det är absolut en bra pryl och i en klass där den är tillåten är/kommer den att bli mer eller mindre nödvändig…sen finns det många fällor också….seglingsledare som lite diskret släpper ut på ankarlinan till startfartyget ställer till något alldeles oerhört när man noga mätt in linjen….. 😉 i praktiken är det ofta man inte hinner med att ”pinga” linjen heller.

 • Jonas Jemt

  Tror att de flesta idag har med sig mobiltelefon, vilket borde kollas upp på seglingarna. Då de flesta idag har uppkopplingar mot nätet och kan hämta info som inte är tillgängliga för samtliga tävlande. I vår klassregel så finns inte mobiltelefon med som tillåtet att medföra ombord.

 • wm

  Ja men det blir lite väl mycket missänksamhet mot varandra – skall vi protestera och hävda att de hade mobilen med sig? Jag tror säkert att det finns minst en mobil ombord på varje båt, även om inte avsikten är att den skall användas till nåt annat än att ringa hem med.
  Känns som att det skall vara regel baserad på ett ömsesidigt förtroende. Gärna en GPS men inte på mastdisplayen till att börja med. Det positiva med GPS är väl om man kan jämföra rutterna efter ett race. Jesper Hoffstedt har gjort lite experiment med detta och laserseglarna. Då har de använt GPS puckar som enbart loggar och som inte visar några data förrän man synkar den med datorn.
  Vi har snackat om det i klubben en del men inte gjort nåt synkat ännu.

 • Jonas Jemt

  Tycker att den klassregel vi har idag fungerar bra, vi får inte börja att godtyckligt tänja på den, då kan vi hamna hur snett som helst. Finns redan signaler på tveksam regelefterlevnad/kunskap!

  Stark klassregel ger en Stark båtklass!!!

 • Richard Larsson

  Jag tycker åxå att det är tokigt med en klassregel där man bara för att man litar på varandra tycker att det är ok att bryta mot regeln. Mitt förslag är att förtydliga regeln med en kommentar att man får ha med telefon men inte ha gps påslagen.

  Richard

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>