Varifrån blåser det egentligen?

De flesta väderverktygen vi har länkar till handlar om prognoser, yr.no, windguru, vackert väder mfl.

Sen finns det ju en och annan väderstation som man kan kolla på online. Ett tag hade Vägverket en som funkade ovanpå en av vägtullarna i Ropsten, den var lite kul för att man fick en OK känsla för hur bra prognosmodellen från Yr stämde just i vår avkrok. Faktiskt stämde den ganska bra, avseende vindstyrka och temp.  Tyvärr lägger de inte ut några data från den väderstationen längre.

Vår kompisklubb TBK har ingen och det bästa vore väl att helt sonika montera en egen – men det är lite mot klubbens filosofi att plöja ner pengar i fast infrastruktur. Sagt och gjort vad finns egentligen mer på nätet? Nån annan myndighet som kan stötta virtuella segelklubbar?

Jo faktiskt – Sjöfartsverket har just idagarna släppt en betaversion av sina väderstationer och tro det eller ej, men det finns en väderstation på Loudden strax söder om Lidingöbron. Lite knepig är den, man måste ha MS Silverlight plugin i sin browser och sedan måste man i steg klicka sig fram till informationen. 

Över till Sjöfartsverket:

Ny vind- och vattentjänst från Sjöfartsverket

Lagom till årets båtsäsong erbjuder Sjöfartsverket alla tillgång till den information om vindstyrka, vindriktning och vattenstånd som finns i systemet ViVa. Genom mätstationer runt Sveriges kust samt i Vänern presenteras kontinuerligt aktuella vind- och vattenståndsvärden. 

Kolla in själv på Sjöfartsverket och tjänsten

En sen kväll på Sjöfartsverket

3 kommentarer tillVarifrån blåser det egentligen?

 • Tack för bra tips. Kul att kunna jämföra med prognos och få se diagram över vindvrid den senaste tiden. Låter som att ni har det bra nere i Islinge!

  /Jesper

 • wm

  Ja men man vill ju redan nu ha en mobil app, så att man kan sitta där ute på havet och kolla in vindvriden på mätstationerna en bit bort
  /Mats

 • Ladda ner Ship Finder om du har en iPhone. Utanför Frihamnen ligger en vit båt som heter MET STN. Dess fart och kurs är vindens fart och kurs från den mätstationen. Hade först lite svårt att hitta den vita båten. Men den dök upp efter ett litet tag. Finns säkert en del att slipa på avseende tekniken innan den gör riktig nytta på Islingehavet.

  /Jesper

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>