Tävlingslicens för kappseglare

Svenska Seglarförbundet hade ett extra årsmöte i helgen och beslutade då bland annat om nya avgiftsstrukturer för oss seglare. Bakgrunden är kraftigt minskade intäkter för SSF, delvis beroende på att Riksidrottsförbundet infört en ny ordning där bidrag till idrotter baseras på IT-systemet IdrottOnline. Systemet kräver att medlemmar registreras med hela personnummer, något som många seglare är ovilliga att dela med sig. Runt hälften av S606K:s medlemmar har givit sitt personnummer till klubbens kassör för registrering i IdrottOnline. Oavsett vad man tycker om detta är sekretessen hög och personnumren används enbart mellan idrottens organisationer.

Helgens beslut innebär att en tävlingslicens införs för den som styr båten. Detta rör kappseglingar på röd nivå eller högre, det vill säga regionala seglingar och SM. Det gäller inte för blå nivå som till exempel Lidingö Runt, eller grön nivå som Stockholms 606-cup. Däremot så har Rikscupen i 606 inklusive Stockholms 606-regatta tidigare seglats på röd nivå. De olika färgskalorna visar bland annat på vilka krav som finns på funktionärer och seglingsledning, och det är ju stor skillnad på vår cup och vår regatta eller SM. Licensen kommer kosta 300 kr årligen. För att få licens ser det även ut som om någon form av regelprov ska införas.

Dessutom inför SSF en tävlingsavgift för kappseglingsarrangörer, på mellan 30 och 100 kr per båt beroende på hur hög startavgiften är. Den kommer att läggas på ordinarie startavgift.

Läs mer om förslagen som antogs på SSF:s hemsida.

Svenska 606-förbundet röstade nej till förslaget (klubbar, som S606K, har ingen rösträtt). Debatt om förslagen är förstås som mest intensiv på blur, men även på 606-förbundets facebook. S606K:s styrelse kommer snart ha möte, och vi har en kontinuerlig dialog med 606-förbundet i frågan. Så fort vi vet mer eller tar några beslut som rör frågan kommer vi informera.

Om du inte redan gjort det och vill du stötta vår sport går det bra att mejla ditt personnummer till klubbens kassör Polly på kassor(at)s606k.se. Det kostar dig inget. S606K:s avgift till SSF och Stockholmsdistriktet påverkas inte då den baseras på hur många medlemmar vi rapporterar in, inte IdrottOnline.

 

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>