Stockholms 606-klubb | Siffror 2016

S606K bjöd i år på hela 53 race. 38 starter under Stockholms 606-cup, 7 på Stockholms 606-regatta och 8 under höstserien. En enda start blev inställd, cupsegling tre den 23 augusti på grund av svag vind.

Stockholms 606-cup

I år snittade S606C 19,92 båtar startande båtar under 13 tisdagar. Totalt deltog 35. Det är en liten nedgång från förra året då vi hade det största deltagandet någonsin. Det beror på att vi hade rekordfå elva deltagare första tisdagen i augusti, så få båtar har vi inte varit en cuptisdag sedan 2011, plus att vi i år toppat 23 båtar ett par tisdagar, mot förra årets all time high 28. Totalens minskning är naturlig då vi inte haft några gästande båtar i år. Drygt 20 båtar de flesta tisdagar är rätt lagom med tanke på korta banor och lång kö till kranen. Klubben har fortfarande landets i särklass största och mest aktiva entypsflotta.

s606c_2016_stat

Statistik cupseglingarna 2016. Knappt 20 båtar i snitt, som vanligt en dipp runt semestertid.

Vinnare av S606C blev 905 Out of Control med Peter Pohl och Hans Guste. En välförtjänt seger, de har under fler år legat i toppen men inte nått hela vägen tidigare.

Historiskt har nu gjorts en revidering av statistiken. 2015 började vi räkna resultaten utan funktionärsansvarig båt i resultatlistan, det vill säga faktiskt antal startande båtar. Funkisansvarig räknas med i efterhand i totalen efter varje omgång, genom en extra fjärdeplats. Det har medfört att snittet från 2014 och tidigare gått ned med en båt, vilket speglar hur många båtar vi verkligen varit på Lilla Värtan.

s606c_stat

Inga gästande båtar i år drar ned totalen. Drygt 20 båtar har visat sig vara alldeles lagom.

Fram till 2009 seglades Cupen varannan tisdag, på den tiden var varannan träning. Några år räknades även resultatet från KM Stockholms 606-regatta. 2010 beslutades köra cup varje tisdag, med start första tisdagen efter att TBK sjösatt sina båtar, på den tiden direkt efter Lidingö Runt. Men sedan 2013 startar cupen första tisdagen i maj och båtarna får trängas på kajen tills TBK öppnar grindarna. Avslutningen av S606C har alltid varit tisdagen före regattan första helgen i september.

Stockholms 606-regatta

Stockholms 606-regatta, tillika KM, DM och FSE Robline cup 4, seglades som vanligt första helgen i september på Stora Värtan med Viggbyholm som bas. I år deltog 22 båtar varav 16 från klubben, plus två Islingebåtar under annan klubbflagg. Att S606K erbjöd gemensam bogsering från Islinge till Viggbyholm och tillbaka var uppskattat och bidrog till att vi för andra året i rad såg ett ökat antal deltagare från klubben. Regattan är tack vare medlemsbåtarna den största i Rikscupen, som av någon anledning fått färre deltagare i år trots att deltävlingarna är väldigt fina arrangemang på bra seglingsvatten.

s606r_stat

Klubbmästare och distriktsmästare blev 837 Järv med Richard Larsson och Fredrik Brötell. De hade en hård fajt med Uppsalabåten 909 som till slut stod som vinnare av regattan. 909 slutade även som totalvinnare i Rikscupen.

Höstserien

Då klubbmedlemmar bett om att få segla mer efter S606R testade vi i år en höstserie. Tisdagskvällarna är för mörka så det blev lördagseftermiddagarna efter regattan med fyra seglingar per gång. Inhyrd seglingsledning, ingen startavgift och ingen kranansvarig gav att det bara var att glida ner och njuta. Det var med S606K:s del mått medioker uppslutning med sju båtar per gång men de som var där tyckte att det var ett perfekt format. Sovmorgon och frikväll med lite god kappsegling däremellan. Andra lördagen var även dagen då klubbens båtar skulle lämna TBK, en bra avslutning på Islingesäsongen. Vinnare av höstserien blev återigen 905, den här gången med Hans Guste och Robert Sagulin. Vi får se om höstserien blir en tradition.

S606K totalt

Flit lönar sig, de som startat alla tisdagsseglingar är alla toppbåtar: 428 Björn Gustavsson/Jonas Lindberg, 875 Vasilij Gunnermark/Aron Svedin/Fredrik Schramm och 905 Peter Pohl/Hans Guste. En av dem har varit med på varenda segling klubben anordnat under säsongen. De är värda ett extra omnämnande.

  • 905 Out of Control, Peter Pohl/Hans Guste. Vinnare av cupen, trea i regattan, vinnare av höstserien. Bravo!

Tack till alla seglare som gjort Stockholms 606-klubbs säsong 2016 så minnesvärd.

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>