Förtydliganden angående säkerhet och deltagande

Tisdagens friska byiga vindar skapade en del problem. Tre båtar välte, varav en 180 grader. Flera båtar gick ut men vände om och valde att inte starta. Ändå startade arton båtar, och de flesta kunde fullfölja tre fartfyllda race. Efter det har några frågor dykt upp, och diskuterats intensivt bland ansvariga i klubben.

  • Först och främst säkerhet. Se till att båten har ett godkänt flytprov (måste förnyas vart femte år). Gör ni flytprov, testa att kliva omkring på båten. Vattenfylld blir den mycket instabil, för att stabilisera tipsar Pelle N om att ha separata flytkuddar à la Optimist under sittbrunnssargen. Ha alltid säkerhetsutrustning ombord enligt klassreglerna, inklusive förankrade hinkar för att snabbt kunna ösa en vattenfylld sittbrunn. Rätt kläder och flytväst är självklarhet.

En annan fråga är DNS, det vill säga om en båt ska ses som deltagande även om den inte startat. Detta har varit något otydligt tidigare. Stockholms 606-cup har ingen startlista, det ska vara enkelt för både seglare och administration. Men med Cupens fantastiska ökning av antalet startande har kraven på funktionärerna blivit allt större. Och det är våra vanliga seglare i startbåten. När det som i tisdags dessutom blåser kuling, båtar går omkull och behöver bogserhjälp, märken driver, och deltagare har siffror i seglen som inte stämmer blir det oerhört svårt att hålla reda på allt. Lägg till båtar som inte startar.

Därför inför vi nu formellt att båtar som inte startar en segling en kväll får en DNC, det vill säga totala antalet startande under säsongen plus ett. Detta införs kommande tisdag. De båtar som tog sig ut förra tisdagen får en DNS, vilket påverkar resultatlistan något. Så:

  • Båt måste starta minst en segling för att räknas som deltagande en kväll.
  • Båt som avbryter en segling bör snarast meddela startbåten.
  • Anmäl båten innan seglingen. Det underlättar för både funkisar och resultatrapportering.
  • Se till att ha rätt siffror i seglen.

Seglingsföreskrifter och funktionärsinstruktion uppdaterade. Detta påverkar både totalresultatet i Cupen och möjlighet till landplats. Se till att starta, åtminstone ett race, så har du din plats säkrad. Självklart ska du inte ge dig ut om du inte är bekväm med det, satsa i så fall på comeback tisdagen därpå.

IMG_2365

IMG_2355

IMG_2388

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>