Allsvenskan spikad, klubbarna klara

Saxat från SSF:s hemsida:

Uttagningen till Allsvenskan i segling är nu klar inför säsongen 2015. 18 klubbar kommer att utmana varandra i tre deltävlingar för att se vilken svensk segelklubb som är Sveriges bästa inom kappsegling. Succékonceptet kommer från Tyskland, där de har kört sin ligaserie i två säsonger och nu utökar denna med ytterligare en division.

De klubbar som kommer att delta i Allsvenskan 2015 är:

Ekerö Båtklubb, EBKSkärmavbild 2015-03-03 kl. 13.58.34
Ekolns Segelsällskap, ESS
Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS
Halmstads Segelsällskap, HaSS
Hjuviks Båtklubb, HjBK
Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS
Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb, KKKK
Lerums Segelsällskap, LeSS
Långedrags Segelsällskap, LdSS
Malmö Segelsällskap, MSS
Oxelösunds Segelsällskap, OXSS
Sotefjordens Segelsällskap, SFSS
Stockholms 606 Klubb, S606KNy logo 2014 liten utan text
Strängnäs Segelsällskap, SÄSS
Trälhavets Båtklubb, TÄBK
Värmdö Jolleseglare, VJS
Wikens Båtselskap, WBS
Örnsköldsviks Segelsällskap, ÖSS

Urvalet baserades på olika kriterier; från början bjöd SSF in 12 klubbar, varav åtta tackade ja, för att säkerställa att Allsvenskan skulle bli av. För resterande platser spelade den geografiska spridningen, tidig intresseanmälan, antal medlemmar och medlemmar inlagda i IdrottOnline en roll. Som ett sista steg lottades platser ut mellan klubbar som visat intresse och som varit någorlunda likvärdiga.

Klubblagen kan bestå av upp till 15 personer, men inför varje deltävling tar klubben ut fyra av dessa som blir klubbens besättning för helgen. Varje deltävling består av två och en halv dags kappsegling. Ambitionen är hög, vid rätt förutsättningar planeras upp till 45 race på korta 15 minutersbanor. Racen sker nära land så att vem som helst kan följa fältet och för att bytet av besättningarna i de sex J/70-båtarna ska gå så snabbt som möjligt. Om man inte är på plats kommer man att kunna följa seglingarna via tracking på internet.

– Det är otroligt kul att vi äntligen får till en nationell tävlingsserie mellan klubbarna i Sverige. En serie som naturligt skall kora Sveriges bästa segelklubb men som också skall få mer aktivitet i klubbarna och därmed öka tillgängligheten till vår sport. Ett mål som vi också delar med vår huvudpartner, Svenska Postkodlotteriet, säger SSF:s sportchef och förbundsdirektör Stefan Rahm.

De deltagande klubbarna är nu i full gång med att sätta ihop sina lag, jaga sponsorer och aktivera sina medlemmar på olika sätt.

– Som ett resultat av deltagande i Allsvenskan och de aktiviteter vi ordnar i samband med detta, hoppas vi kunna engagera nya seglare på Ekerö, barn som vuxna”, säger Ekerö Båtklubbs ordförande Göran Thingvall.

Allsvenskans delseglingar kommer att gå på följande platser och datum:

22 – 24 maj i Saltsjöbaden, med KSSS som medarrangör
14 – 16 augusti i Malmö, med MSS som medarrangör
28 – 30 augusti på Grötö, med HjBK och Cape Crow Yacht Club som medarrangör

När alla resultat är sammanräknade i serietabellen får de tre klubbar som slutar etta, tvåa och trea chansen att delta i Sailing Champions League och där tävla mot andra länders klubbar, vilka också har kvalificerat sig via sina nationella ligor.

Det är Svenska Seglarförbundet som driver Allsvenskan, men alla deltagande klubbar har möjligheten att påverka, till en början har en styrgrupp bildats där KSSS och WBS finns representerade. Här kommer alla frågor gällande Allsvenskan att diskuteras men mycket fokus ligger på hur Allsvenskan kan sprida seglingen som sport i stort. Förhoppningen är att seglingen ska bli enklare att förstå sig på när en serietabell finns, likt fotbollen, och man kan heja på sin stads klubb.

Fakta Allsvenskan Segling

  • 18 klubblag, max 15 personer i laget
  • 3 deltävlingar 2015
  • Upp till 45 race under 2,5 seglingsdagar på varje deltävling
  • 6 st tillhandahållna J/70
  • Topp 3 får tävla i Champions League
  • Botten 3 får kvala tillsammans med andra klubbar inför 2016

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>