Thorwid om kryssgate

Peter Thorwid delar sina knep

Peter Thorwid delar sina knep

Ett drygt tjugotal seglare dök upp på klubbkvällen hos North Sails för att lära sig om segling på bana med kryssgate. Björn Österberg och Peter Thorwid delade sina erfarenheter från två Express-SM. Bakgrunden till kvällen var att 606:ornas nordiska mästerskap som klubben anordnar 5-7 september kommer seglas med kryssgate. För att preppa klubbåtarna kommer vi köra de sista cupseglingarna i höst med en sån bana.

Vi fick lära oss att det blir fler omkastningar i resultatlistan på en sån här bana. Även om man inte ligger längst fram vid första kryssrundningen finns bra chanser att segla upp sig. Dels för att man kan välja mellan babords- eller styrbordsmärket och dels för att det blir större separation mellan båtarna på länsen. Kul segling med fler taktiska möjligheter helt enkelt.

Grundtipset var att noga kolla vilket märke som är närmast. Ett annat tips var att bestämma vilket kryssmärke man rundar sent. Björns och Peters råd var att ligga i någon av de två ”layline-korridorer” som bildas på styrbords alternativt babords bog. Ännu mindre anledning att riskera att översegla sig med kryssgate alltså. Det är också viktigt att vara uppmärksam, inte minst om man seglar för babord upp mot rundning. Båtarna kommer från fler håll än på vanlig bana.

Under kvällen gick vi även igenom en del nyheter gällande cupen, landplatserna och basen i Islinge i allmänhet. Vi återkommer om det på vår webb.

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>