NoM / Mariehamnsregattan

Det har inte anordnats Nordiskt mästerskap i 606 på tio år, men efter finländskt initiativ gick NoM i samband med 110-årsjubilerande Mariehamnsregattan i helgen. Regattan hade utökats med en dag då det var mästerskap. 32 båtar kom till start, av tio från Sverige var fyra från S606K.

Regattan inleddes med ett festligt tune-up i friska vindar inne i hamnen. Spektakulärt för brygg- och semesterseglare att ha kappseglande båtar någon meter från sittbrunnen och bag-in-boxen.

På fredagen genomfördes tre planerade race. I första var rådde svaga vindar, andra blev det lite lotteri när t ex en båt kunde sätta spinn på sista kryssen i sex m/s när resten av fältet låg i bleke, och till tredje började det blåsa. Varierande resultat för klubbåtarna men 881 med Nycander/Forsgren fick till en spik i andra.

IMG_1232

Målgång dag ett. Högsommar.

Lördagen bjöd på om möjligt ännu mer sol och värme med svaga vindar och utmanande förhållanden för både seglare och seglingsledning. Även här varierande resultat för klubbåtarna samtidigt som vissa av de finska/åländska båtarna visade klass och lyckades hålla sig konsekvent i topp.

IMG_1233

Bästa sättet att ta sig till hamnen.

Söndagen kom vinden. Dagens två avslutande race seglades i uppemot 10-11 m/s så nu blev det åka av. S606K avslutade galant med 896 Angsell/Eriksson som etta och 881 Nycander/Forsgren som tvåa.

IMG_1239

Inte bara 606or på Svibyviken

Nordiska mästare blev till slut Tomas Hallberg och Micko Karlsson från ÅSS. Hemmaklubben belade samtliga medaljplatser, de är stabila ålänningarna. Bästa svensk tillika klubbåt blev 881 på sjätte plats. Nia kom 896. Övriga S606K-båtar var 869 som slutade 17 och 832 på plats 22. Kompletta resultat här

Det var en kanonhelg och ett topparrangemang av ÅSS, fina banor och bra omhändertagande på land med tält med öl och mat efter seglingarna följt av stor regattamiddag på lördagen. Tack!

Nästa år kommer NoM arrangeras av S606K, i samband med Stockholmsregattan. Den kommer då flytta till Nynäshamn, så boka redan nu in första helgen i september 2014.

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>