S606K seglarporträtt – Förhörsledarna

S606K seglarporträtt – Förhörsledarna

I klubben är det absolut en skön stämning, både på kajen vid kranen och på väg ut till start med många glada tillrop. När det sedan är dags för start skärper folk till sig och koncentrerar sig på kappsegling. Vissa hävdar att vi är lite för snälla mot varandra där ute på vattnet. Men jag misstänker bara att det handlar om falsk trygghet. Som ett bra bevis på detta har vi Förhörsledarna Olle Nyberg och Johan Wallinder i SWE 349. De har tagit upp den klassiska metoden: Good Guy – Bad Guy. Världens sjysstaste killar på kajen och på vattnet tills så där lagom nån minut innan förberedelsesignalen.

Men sen händer det nåt märkligt – grabbarna blir som förbytta. Det är kamp om varenda meter på banan och ingenting ges bort gratis och då menar jag ingenting! Men det är med ett leende och med målsättningen att vinna varje race och att aldrig ge upp.

Klassisk förhörsmetod har lönat sig säsongen 2010. De startade tidigt och var med i träningsprogrammet i april/maj och det tillsammans med flitigt tävlande har gett ett skönt självförtroende ombord. De har varit bäst inte mindre än 5 tisdagstävlingar och kan även titulera sig Stockholms 606 Cup mästare 2010.
Starkt jobbat – men ni är jagat villebråd 2011!

Ni är väldigt samspelta, hur länge har ni seglat tillsammans?
Vi har seglat och kappseglat tillsammans sedan 1992. I början var det med ”pappas” båt, men 1996 köpte vi vår första egna båt, en 707:a. Den seglade vi på västkusten och det var mycket Lys-seglingar och en hel del lång-race, ex Bohus Race (170Nm) och Vener Race (ca 100Nm). I början var vi 4st som seglade den båten, men efter ett tag var det bara vi två som seglade den. Vi märkte att 707 egentligen var lite för stor för 2 personer och det var då vi på allvar började se 606 som vår nästa båt.

Hur länge de seglat 606 och varit aktiva i S606K?
Vi gjorde ett kort gästspel i 606 under 2000 i Göteborg. Vi seglade en regatta i Långedrag och sedan tränade vi inför Frostbite i Marstrand, som tyvärr aldrig blev av. Men efter det kände vi att 606 var rätt båt för oss. Trots detta dröjde det till 2006 innan vi köpte båt och samma år gick vi med i Stockholms 606 klubb.

Seglarambitioner på kort och lång sikt?
Våra ambitioner när vi köpte båten var att vi skulle bli en toppbesättning i Sverige med möjlighet att vara topp 10 på SM när vi ställer upp. Men 606 är en tuff klass med många duktiga seglare och det krävs både tid, talang och hårt slit att nå dit. Vi har inte nått dit ännu, men i stundom känns det som om vi kan vara med och hugga i toppen.

Att ta nästa kliv utanför att vara etablerad i S606K blir svårare. Vi behöver ett snäpp till i båtfart, (två snäpp över 5-6 m/s) för att hävda oss i stora fält. Vi behöver också mental träning för att våga ta det kallt i större fält. Det är djävligt jobbigt att ligga med i täten, leda med en båtlängd eller två i en hel timma. Viljan att ”döda” racet har fått oss att göra dumma saker alltför ofta, senast på KM. Vi behöver bygga självförtroende i större fält på samma sätt som vi gjort på Islinge och till det behövs erfarenhet. Vi hoppas på fler större regattor nästa år än tidigare. 3st KM och 2/3 st SM är vad vi fått ihop totalt i 606. Båtfart vete fan – nån som har tips?

Målsättningen kvarstår, även om det ibland känns som en hägring. Men det gäller att sikta mot stjärnorna för att komma till månen.

När föll du senast överbord?
Johan trillade i vattnet på Marstrandsregattan 1997. Dock lyckades han fånga bommen så han doppades bara till midjan. Men det är det närmaste vi har varit.

Vilken är den närkamp/krock som du minns bäst?
Vi smällde med Niklas på 606-KM 2006. Vi kryssade, vi för BB och han för SB. När vi skulle ducka honom bröt vi av rorkulten varvid vi seglade rakt in i honom, en klockren stenhård T-bone (sorry Niklas)

Vilka är dina bästa seglarkompisar?
Det är gänget på Stockholms 606 klubb

Entyp eller LYS? Varför?
Just nu entyp. Men vi är gamla LYS-seglare och vi kan se tjusningen med djungelbana, olika båtar, konstiga mätetal och den eviga diskussionen kring fel satta mätetal eller fel vindar.

Absoluta favoritfilm?
Vi hade en period i livet då vi kollade väldigt mycket på Kubrick-film så en favorit hos oss båda är Full Metal Jacket.

Bra musik som du lyssnar på väg till Islinge?
Beatles, båten heter ju Savoy Truffle!

En dold talang?
Alla talanger är tyvärr dolda – känns orättvist att lyfta fram sån särskild…..

Ett motto värt att trycka upp på en t-shirt?
Beatles ligger oss varmt om hjärtat, men den låt/fras vi sjunger mest ombord är Queens ”another one bites the dust” som vi brukar sjunga när det går bra för oss.

Tre saker som du alltid tar med dig när du kappseglar?
Marabou schweizernöt, vår maskot Gorillan (så att det inte ska gå illa…) samt våra skönt inseglade Helly-Hansen pants som vi alltid har seglat i.

Om pengar inte var ett problem -vilken båt köper du/ni då?
Då startar vi ett eget syndikat och utmanar Larry, Torbjörn och de andra 🙂

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>