S606K seglarporträtt – Soulbrother

Soulbrother

Vi har alla ett förhållande till klubbens stora själ och hjärta – Pelle Nihlmark, som med liv och lust engagerat så många av oss att segla och vara med i gemenskapen i Islinge. Många båtar har han ägt och sålt vidare till nya klubbmedlemmar som en sorts egen ambition att få fler seglare och båtar till klubben. Dessutom har han suttit i 606-riksstyrelsen och betytt mycket för 606an inte bara i klubben utan även i landet. Som om inte det räcker är han nu även engagerad i Stockholms seglarförbund.

Pelle i rätt men fel båt och var är Anders? Foto: Björn Österberg

Otaliga är de gastar som seglat med SWE 918 på tisdagskvällarna – och av nån anledning lyckas de alltid vara med i toppen och kriga. Islingehavet (Lilla Värtan) har sina specialare beträffande vrid och kanter och dessa har Pelle bra koll på – eller är det valet av gastar som är hemligheten? Vind från Syd – gast x, Vind från Lidingö – gast y etc…

Efter ett par ambitiösa försöka att etablera ungdomarna (sina egna och andras) i 606or och liknande flytetyg – har Pelle själv insett att hemma är bäst. Klubbkänslan i S606K och konceptet med täta race på vardagskvällar i Islinge är svårslaget. Vi andra bockar och bugar och har i Pelle & Co en bra värdemätare på hur fort och rätt man måste segla för att kunna vara med i toppen och slåss. 2010 var en fantastisk säsong för Pelle och Anders som länge var på pallplats i Finska Mästerskapen i Mariehamn och dessutom seglade hem ett SM Silver i Karlshamn.

Bakgrund i 606an?
Började kappsegla 1999 och var med och drog igång S606K. Har läst mig till teorikunskaperna och håller på att försöka få alla bitar på plats samtidigt. Det går mycket lättare om man inte försöker göra allt själv. Lämna rodret till en styrare eller taktiken till en tänkare.

Ambitioner och mål?
Jag gillar att dra med andra in i seglingssporten. Skulle gärna se en jämnare könsfördelning, men vi är lyckligt lottade i S606K. Hoppas vi kan hjälpas åt att locka fler seglare till Islinge nästa år!

För egen del ska jag försöka behålla känslan från förra året och fortsätta segla bra i stora fält. I ett stort fält är det så svårt att titta långt bort och samtidigt styra vettigt. Med en taktiker som Anders vid sin sida kan man koncentrera sig på att styra bra och det kändes som vi hade en fin rulle på båten i somras och tålamod att vänta på rätt lägen.

Får vi träna lite mer ihop har vi nog mer att ge! Annars är min stående målsättning att ha en skön känsla och god stämning. Resultaten kommer av prestationerna och det är mycket lättare att prestera om man har en skön känsla.

När föll du senast överbord?
Jag tror det var på en segling i Uppsala, när burkbandet plötsligt gav vika och jag befann mig hängande efter båten med storskotet i ena handen och rorkulten i den andra. Intressant manöver!

Men i somras föll Anders ur båten på en kryss i andra racet på SM i Karlshamn. Vi tappade några placeringar men kunde sen som tur var räkna bort den seglingen.

Vilken är den närkamp/krock som du minns bäst?
En gång på Åland under skvalpandet mellan två race smällde vi rakt in i sidan på en annan båt så det blev ett stort hål. Jag fick för en (gudskelov kortare) tid öknamnet Pelle Örnkoll eftersom krocken berodde på att båda besättningarna satt och tittade rakt upp i himlen, beundrandes ett stiligt havsörnspar. Inte roligt, men ingen blev skadad och vi tejpade ihop den andra båten så att de kunde vara med igen. Sen fick de en fin lagning och omlackning av hela skrovet.

Vilka är dina bästa seglarkompisar?
Alla i S606K-gänget. Och så David och Viktor, förstås. Men där är man ju spolad nu..

Entyp eller LYS? Varför?
Entyp åtta gånger av tio. Jag tycker bäst om bankappsegling och allra roligast är det ju med så lika båtar som möjligt. Det är säkert kul att tävla i konstruktion, investeringsanalys, segelsäcksstapling och en massa andra grenar, men där kan jag nog inte hävda mig så jag föredrar one design.

Men det är bra att SRS finns, all segling är ju kappsegling och man måste ju veta hur långt försprång de andra behöver.

Absoluta favoritfilm?
Villervalle i Söderhavet.

Bra musik som du lyssnar på väg till Islinge?
Love Schack med B52’s ingår i ritualen. Särskilt när jag far iväg med David och Viktor.
Med Anders blir det mer sofistikerat, Daniel Lanois och sånt. Steely Dan är annars mina husgudar. Man är ju en tvättäkta nörd.

En dold talang?
Rätt OK på curling, faktiskt. (som skipper då). Men jag spelar typ vart tionde år eller så.

Ett motto värt att trycka upp på en t-shirt?
The slow one now
Will later be fast
As the present now
Will later be past
The order is
Rapidly fadin’.
And the first one now
Will later be last…

Tre saker som du alltid tar med dig när du kappseglar?
Startklockan, jordnötter och numera solkydd 50 för näsan.

Om pengar inte var ett problem -vilken båt köper du/ni då?
Va? Vilken fråga – jag tycker SWE 918 har allt!
Men OK då – jag tar US 17, du vet den där med vingen.

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>