Ekologisk koll på trebåts-zonen

Nu är det redan allmänt känt att segling är en ren sport, det är vinden och vattnet som används i fin symbios. Men utvecklingen går som bekant framåt.
Ett par seglande bönder, nja, iallafall en avknoppning från forskning på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet)håller som bäst på att ta fram en klart intressant produkt – en färgampull som kan användas för att markera en trebåtszon. Den elektroniska ampullen med färgämnet fäst på bojen strax under vattenytan och ger ett jämt färgflöde runt bojen. Idén bygger på att man använder vattnets ytspänning, temperatur och salthalt. Efter viss injustering kommer den att kunna ge en färgmarkering runt en boj, detta oberoende av ex vind, vågor och strömmar.
Det bästa är att man genom att tillsätta en kemisk förening av vanliga hushållsingredienser tillsammans med rödbetor skall kunna göra egna färgampuller.
wm tycker att idén verkar strålande, men vill dock varna för att en bieffekt är att det än så länge finns risk för att färgämnet kan lämna spår på skrov och fribord. Dock inte värre än att det går att tvätta och rubba bort efter genomförd träning.
Tänk er själva en armada av rödbetsröda 606or på kajen i Islinge!

3 kommentarer tillEkologisk koll på trebåts-zonen

  • warzone

    fantastiskt, just att SLU håller på med forskning om ytspänning, mycket imponerande. Saltjoniseringen just i gränsskiktet mellan 3000 mm och 3O01 mm är omvittnat svårmätt. Vad kostar manicken?

  • wm

    Nu vet inte jag riktigt hur signaturen ”warzone” har kommit fram till just 3000 mm, det var ju tre båtlängder som skall justeras in. Enligt uppgift började experimentet i ett mjölkglas. Manicken kostar väl ungefär som en chartervecka på Mallis.

  • warzone

    Warzone satt på T-banan med en mobil och gjorde av med ställtid. 3000 mm blev ett exempel, är annars grymt intresserad av hur man ställer om spänningen och motståndet till exempelvis 18 180 mm. Man skulle kunna ha en kamera i fören som exakt kan fota av 3-längdsxonen och en summersignal när man är inne i zonen. Jag röstar för att klubben köper in en manick omgående.

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>