Väder någon?

Tisdagsrace, foto G. BengtssonI god anda klubbanda har S606K blivit inbjudna till seminarier om meteorologi. Stämmer dessutom ganska bra med senaste inlägget om ”Bättre på Bortaplan”. Datum för dessa är 25 mars och 1 april. 180 kr för två kvällar med Lage Larsson. Kolla inbjudan via Safirförbundet.

Under första seminariet ligger fokus på båtväder – båtsäkerhet, under det andra seminariet fördjupar vi oss i de meteorologiska kunskaper som behövs vid kappsegling.
Att lyssna på SMHI är en självklarhet för fritidsseglaren. Bankappseglaren föredrar kanske Windgurus mer detaljerade angivelser för en specifik plats. Men hur gör du för att göra en lokal prognos, en reell bedömning av väder och vind, där just du är? Kunskap i meteorologi är lika viktig för fritidsseglaren som för kappseglaren. Den besättning som kan göra lokala bedömningar och förstår hur vinden beter sig under olika moln, nära land, i sund eller bakom öar kan vinna många båtlängder – och hitta säkrare natthamn.

1 kommentar tillVäder någon?

  • Sven

    Det hände sig i afton att Jeppe, jag och Charlotte bevittnade den första föreläsningen med Lage. Det var 60 pers och nästan fullsatt. Även om föredraget inte handlade om kappsegling, utan mer allmänt om hur väder, strömmar och vågor fungerar, så var det mycket underhållande och intressant. Lage är en god pedagog och har ånga rövarhistorier, om både Amercas cup och Volvo. Hur som helst ser jag fram mot nästa seminarium. Kanske finns det några ströplatser kvar. Kan helt klart rekommenderas.
    Det är en sak att läsa att vinden alltid vrider motsols in mot land eller vice versa ut från land, eller att det vrider vänster till höger i en vindby och vice versa, en annan sak att verkligen hitta bra minnesregler att komma ihåg knepen under kappsegling. Och hur var det nu under ett moln samt med konvergensen och divergensen, f-n att man alltid måste uppdatera minnet.

Lämna ett svar

 

 

 

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>